Az online felnőttoktatás jó lehetőség a karrierváltóknak

Szerző: | Utolsó frissítés Jun 5, 2024 | Online képzések | 0 hozzászólás

Az online felnőttoktatás egyre nagyobb teret nyer hazánkban, egyre jobb minőségű képzések érhetők el rajta keresztül.

Erős hátszelet ad ehhez az is, hogy vannak olyan gyorsan fejlődő, gyorsan változó szakmák, melyhez a hagyományos oktatás már kevésbé tud versenyképes tudást adni.

Számtalan előnye van, remekül beilleszthető azok mindennapjaiba is, akik már családdal és/vagy egy nemszeretem munkahellyel rendelkeznek, és váltani szeretnének.

Karrierváltás 40 felett az online felnőttoktatás támogatásával

Nehéz helyzetben van az, aki 40 éves kora körül rájön: szakmát szeretne váltani. A havonta fizetendő sárga csekkek, a családi kötöttségek, és a permanens időhiány nem igazán ad arra lehetőséget, hogy újra 4-6 évre iskolapadba üljön.

Ha megtanult egy új szakterületet, az dicséretes, de tovább bonyolítja a helyzetet, hogy egyelőre még nulla munkatapasztalattal rendelkezik az adott területen.

Ráadásul, ha egy teljesen új témáról van szó, mint amit emberünk eddig csinált, akkor esélye sincs bármit beleírnia az önéletrajzába, amivel kicsit is közelebb hozná magát a siker célszalagjához.

Ha nincsenek előzetes tanulmányai, akkor bizonyos lehetőségektől (például főiskolai, egyetemi mesterképzések) már a startnál elesett, korlátozottabbak a lehetőségei. Mit érdemes hát ilyen esetben végiggondolni?

Tervezz előre!

Egyrészt fontos magadban tisztázni, mi a célod. Hogyan képzeld el az elkövetkezendő éveket, mivel fogsz foglalkozni, milyen szakmai karriert szeretnél építeni?

Írd le a szakmai életedre vonatkozóan az álmodat, majd bontsd kisebb lépésekre, hogyan tudod megvalósítani.

Másrészt dolgozd ki azt is, hogyan tudod az új szakterületet megismerni, a részleteit megtanulni, gyakorolni, tapasztalni.

Vesd be kreativitásodat és légy nyitott. Ha valami egészen mással szeretnél foglalkozni, mint eddig, akkor egészen új dolgokat kell kipróbálnod hozzá.

Ha megtaláltad az új szakmádat, akkor keress hozzá egy iskolát, egy oktatási intézményt, vagy akár egy online szakmai képzést nyújtó helyet (erről lesz szó a továbbiakban még), ahol megtanulhatod azt.

A szakterület már eleve szűkíti a választási lehetőségeket, de érdemes ezen túl egyéb szempontokra is odafigyelned.

Az online felnőttoktatás előnyei

A mai 40-eseknek azonban van egy szuper jó választási lehetőségük: mégpedig az, hogy online tanulhatnak, annak minden előnyével. Melyek az online felnőttoktatás előnyei?

Bárhonnan és bármikor tanulhatsz. – Megvárhatod, amíg a gyerekek elalszanak, vagy két videó között sportolhatsz egy kicsit. Te osztod be, hogy haladsz.

Egyensúlyba hozhatod a tanulást és a magánéleted. – Rugalmasan oszthatod be az idődet. Ha egyik nap nem tudsz a tananyaggal foglalkozni, akkor behozhatod a lemaradást következő nap, vagy akár hétvégén.

Időt és pénzt spórolhatsz az online tanulással. – Sokan járnak vidékről a fővárosba tanulni, ami azt eredményezheti, hogy egy vidékinek a tanfolyam legalább kétszer annyiba kerül, ha nem többe, mint egy fővárosban élőnek. Az online tanulással ezt kiküszöbölheted.

A tananyagot naprakészen kapod. – Egy hagyományos képzésnél elképzelhetetlen az a rugalmasság, mint ami egy online felnőttoktatás képzési keretein belül alkalmazható. Az online tanfolyamok készítői rendkívül gyorsan tudnak reagálni a technológiai, szakmai változásokra.

Bőven van időd tanulni. – Míg az iskolarendszerű oktatásban fix vizsgahatáridők vannak, addig az online tanulás során te határozod meg, mikor állsz készen a vizsgára.

Specifikus tudáshoz juthatsz. – Nincsenek tölteléktárgyak, a kályhától induló általános alapozó témák, speciálisan csak és kizárólag a választott szakterületet tanulhatod.

Széles körű lehetőségek a tanulásban. – Számos szakterületből választhatsz, ha online szeretnél tanulni, ráadásul az egyes területek különféle tudásszintekre vannak osztva, így biztosan a saját tudásodnak megfelelő képzést kapod.

Olvass tovább a témában: Az online tanulás előnyei és hátrányai

Ha eldöntötted, hogy az online tanulás lesz a legmegfelelőbb számodra, következő lépésként ki kell választanod azt az iskolát, képző intézményt, ahol tanulni szeretnél.

Válaszd az online felnőttoktatást!

Fontos, hogy olyan intézményt válassz, ami rendelkezik felnőttképzési nyilvántartási számmal.

A felnőttképzőnek a képzésben részt vevő személlyel felnőttképzési szerződést kell kötnie, a felnőttképzési tevékenységét az általa kidolgozott, képzési programnak megfelelően kell folytatnia, a képzés elvégzésének igazolására tanúsítványt kell kiállítania.

A képzési programnak tartalmaznia kell

 • a képzés megnevezését,
 • a képzés során megszerezhető kompetenciát,
 • a képzésbe való bekapcsolódás és részvétel feltételeit, a képzés célját és célcsoportját,
 • a tervezett képzési időt,
 • a képzés tananyagegységeit, azok célját, tartalmát, a tananyagegységekhez óraszámot és a tananyagegység megvalósítása során alkalmazott képzési módszereket
 • a képzésben részt vevő teljesítményét értékelő rendszernek leírását,
 • a képzésről, a képzés egyes tananyagegységeinek elvégzéséről szóló igazolás kiadásának feltételeit,
 • a képzési program végrehajtásához szükséges személyi és tárgyi feltételeket, valamint a képzéshez kapcsolódó egyéb speciális feltételeket és ezek biztosításának módját.

Felnőttképzési szerződés

A felnőttképző és a képzésben részt vevő személy egymással felnőttképzési szerződést köt. Ez is fontos, mert ebben rögzítve vannak a felek jogai és kötelezettségei, ráadásul írásban, feketén-fehéren.

A felnőttképzési szerződés kötelezően tartalmazza többek között

 • a képzés megnevezését és óraszámát,
 • a képzés kezdési és befejezésének tervezett időpontját, figyelembe véve az előzetesen megszerzett tudás beszámítását,
 • a zárt rendszerű elektronikus távoktatás kivételével – haladásának tananyagegységekre bontott ütemezését,
 • a képzés elvégzésével megszerezhető dokumentum megjelölését,
 • a képzés során nyújtott teljesítmény ellenőrzésének, értékelésének módját, valamint ha a képzéshez vizsga kapcsolódik, a vizsgára bocsátás feltételeit,
 • a megengedett hiányzás mértékét és ennek túllépése esetén a képzésben részt vevő személyt érintő következményeket,
 • a képzési díjával kapcsolatban minden lehetőséget,
 • a képzésben részt vevő személy és a felnőttképző szerződésszegésének következményeit.

A felnőttképzési szerződés felmondása

A felnőttképzési szerződést bármikor felmondhatod, ezt nem korlátozhatja az oktatási intézmény.

Az más kérdés, hogy a befizetett képzési díjat milyen esetekben kap(hat)od vissza, vagy hány százalékát fizetik vissza. Ezt a képzési szerződésnek kell tartalmaznia.

Ha a mi képzéseinket választod, akkor befizetéstől számítva 30 napon belül jelezheted, ha meggondoltad magad, és kérdés nélkül visszafizetjük a tanfolyam árát.

Viszont a felnőttképző is felmondhatja a szerződést, ha a képzésben részt vevő személy fizetési hátralékát felszólítás ellenére sem teljesíti vagy az órákról a képzési programban meghatározott időnél igazolatlanul többet hiányzott.

Ha nálunk tanulsz, nem kell aggódnod az igazolatlan hiányzások miatt. Mivel rugalmas időbeosztásban tanulhatsz, nincsen semmi fix időhöz kötve, ezért nincs igazolatlan hiányzás sem.

A felnőttképzési tanúsítvány

A felnőttképző a képzés elvégzésének igazolására a felnőttképzés adatszolgáltatási rendszerében tanúsítványt állít ki. Ezt elektronikusan vagy papíralapon küldi meg.

Plusz opció, hogy az online felnőttoktatási intézmény magyar-angol, illetve magyar-német nyelven is állíthat ki tanúsítványt.

Online végezhető képzések

Tehát eldöntötted, hogy karriert váltasz. Van hosszú távú célod, tudod, hogy tanulni szeretnél, és azt is, hogy ezt online felnőttoktatásban fogod megvalósítani.

Először is: gratulálunk! Bátor vagy és rendelkezel annyi önismerettel, hogy ki tudd tűzni saját hosszú távú céljaidat. Így elindulhatsz a megvalósítás útján.

Szeretnénk figyelmedbe ajánlani az online képzéseinket! Milyen területekről választhatsz?

Nulláról indulva is könnyen elérhető, azonnal alkalmazható gyakorlati tudást adó képzéseinket otthonról végezheted, bármikor visszanézheted, így saját tempódban, kényelmesen tanulhatsz.

Keress minket bátran, minden kérdésedre válaszolunk!

Email: info@honlaprafel.hu

Telefon: +3620 359 9691

 

SEO könyv

Stabil bevétel keresőoptimalizálással 2020 borító 3D látványterv

Rólunk mondták

Kapcsolódó bejegyzések

Milyen szakma illik hozzám?

Milyen szakma illik hozzám?

Milyen szakma illik hozzám? Találd meg az ideális karrieredet a személyiséged és érdeklődési köröd alapján! Derítsd ki, melyik hivatás a legjobb számodra!

Az online oktatás fogalma

Az online oktatás fogalma

Ismerd meg az online oktatás fogalmát! Hogyan működik, milyen előnyei vannak, és hogyan forradalmasítja a tanulást? Tudj meg többet most!

Hozzászólások

0 Comments

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése